Малко са онези сред нас, които имат късмета да са дарени с безпроблемна кожа. А за останалите – добре дошли, не сте сами! 🙂 Споделяла съм неведнъж, че далеч нямам перфектната кожа на лицето. Но с няколко просто съвета всеки от нас може да постигне желаното подобрение и да се доближи до постигането на заведната цел. Днес ще ви споделя моите трикчета, които ми помогнаха в този процес. Те са наистина лесни и не изискват нищо повече от постоянство. В тази публикация няма да споменавам всеизвестни съвети като поемането на достатъчно количество вода, подходяща диета и дори makeup free дни. Нека да започваме! 🙂

Copyrighting: Yoon’s House
Нека опознаем нейните нужди

Една от основните стъпки е да опознаем нуждите на кожата си. А какво може да направим, ако не сме сигурни какви са те? Посещението при специалист винаги е най-доброто решение. Ако обаче по една или друга причина това не е опция, има няколко лесни начина да намерите сами отговорите. Премахнете всякакъв грим и почистете лицето добре с нежен измивен продукт. Оставете водата сама да попие. Пропуснете нанасянето на хидратиращ крем и избягвайте да пипате лицето си. След около час, вземете тънка носна кърпичка и с нея минете през Т-зоната. Ако на нея има следи от омазняване, най-вероятно кожата ви е мазна или кобминирана.

Следващата стъпка е почувсвате кожата си. Ако имате суха кожа, лицето ви ще се почувства изпънато, докато при мазната кожа ще се усети по-чиста веднага след измиването. Т-зоната ви ще се чувства чиста, ако имате комбинирана кожа, но бузите ви ще се чувстват стегнати. Ако пък имате чувствителна кожа, лицето ви ще се зачерви, може да се появи лек сърбеж. Ако забележите, че кожата ви не попада в нито една от тези категории, имате нормална кожа, която изисква ниска поддръжка! Честито!

Последната стъпка е да се погледнете в огледалото. Ако забележите червени, люспести петна по лицето, най-вероятно имате суха и / или чувствителна кожа. Ако лицето ви е лъскаво навсякъде, имате мазна кожа. Комбинация от двете означава, че имате комбинирана кожа. Също така размерът на порите има значение. Ако имате нормална кожа, порите ви ще бъдат видими, но не големи. Остъпете крачка назад и ако все още виждате порите си, имате мазна кожа. Ако порите ви изобщо не се забелязват, имате суха кожа. Комбинираната кожа се появява, когато имате повече от един размер пори на лицето си, което е сигнал за комбинация от суха, мазна и нормална кожа.

Copyrighting: Glossier
А какви продукти за грижа да изберем

След като установим основните характеристики на лицето си, можем да пристъпим и към подбирането на подходящи продукти за всекидневната ни рутина. При комбинираната към мазна кожа се препоръчва употребата на по-леки и гелообразни продукти за хидратация през деня. Докато при по-сухата, можете да използвате по-богати на олиа хидратиращи кремове. За чувствителната кожа винаги, винаги, винаги трябва да внимавате за състава, както и да се доверявате на продукти с възможно най-прости формули. Същото така не забравяйте, че за да се наблюдава положителен ефект, е препоръчително да задържите рутината си без промени в проделжение на поне четири седмици.

Не само самите продукти, но и начинът им на нанасяне е от голямо значение. Кожата ни абсорбира по-лесно продукти (серуми, кремове и дори олиа), когато са близки до температурата на тялото ни. Това може да постигнете лесно с задържане върху пръстите или дланите. Препоръчвам ви да нанасянете с потупващи движения, а не с втриване, за да избегнете зачервявания и раздразнения. За околоочния контур това е задължителна стъпка, тъй като там кожата ни е най-тънка и чувствителна.

Copyrighting: TheSkinCareEdit
Специални нужди и слънцезащита

Особено след нашумяването на корейските рутини, които включват употребата на разнообразни пилинг киселини, серуми и прочие, много от нас добавиха допълнителни стъпки в ежедневната грижа. Докато състави като хиалуронова киселина са подходящи за всеки тип кожа, с други като салицилова киселина трябва да се подхожда с внимание. Определени съставки са като витамин Ц са подходящи за употреба през деня, други като ексфолиращи киселини като AHA и BHA трябва да бъдат използвани вечер. Имам цял пост за ексфолиращите продукти и тяхната употреба в блога, а за по-детайлна информация мога да ви препоръчам да погледнете YouTube канала – Beauty Within.

Обърнете внимание на слънцезащитата и не пропускайте тази стъпка. Има голямо разнообразие от продукти,предлагани на пазара, дори за бързо омазняваща се кожа. А ако искате да си спестите още един пласт върху лицето сутрин, разгледайте за хидратиращи гелове или кремове, които съдържат в състава си SPF фактор. Препоръчително е той да е 20+.

Пипането с пръсти

Навярно един от навиците, който е най-сложно да бъде променен. През деня пръстите и ръцете ни докосват толкова много предмети и именно това предразполага за събиране на какви ли не бактерии по тях. За да не прехвърляме тези вредители по кожата на лицето си е хубаво да мием ръцете си всеки път преди да докоснем лицето. Същото важи и за етапа на премахване на грим. Препоръчително е да го започваме с дезинфектирани ръце.

Друг проблем е чопленето. Всеки от нас знае колко неприятна е появата на нова пъпчица, макар и да е най-миниатюрната. Въздържайте се от изтискване, защото по този начин не само раздразване излишно чувствителното място, но и може да остане неприятен белез или дори дупчица. Ако все пак сте от нетърпеливите, използвате помощни инструменти. Такива може да откриете в почти всяка дрогерия или аптека. За да не прехвърляте бактериите по остналата част от лицето, винаги ги стерилизирайте преди и след употреба с топла вода и почистване.

Кожата и горещите душове
Горещите душове

Всеизвестно е, че горещата вода и пара предразполагат към отварянето на порите, а студената – към тяхното затваряне. Грешка при почистването, която съм правила и аз самата, е да почиствам лицето си под душа. В желанието си да спестя време, обаче не съм внимавала за важен фактор – температурата на водата под душа е далеч по-висока от необходимото. Друга често допускана грешка е да не измивам лицето си последно, за да мога да отмия и потенциално натрупани остатъци от шампоан, балсам или дори маска за кожа. Но как всъщност да спрем да правим тази грешка? Просто не вземайте почистващия си гел за лице с вас под душа! След топлия душ, порите ви са добре отворени и тогава е най-подходящо да почистите. За изпласкване на лицето използвайте хладка или дори студена вода.

Хавлии и възглавници - Кожа
Кърпа за лице и калъфките за възглавници

Това е една стъпка, която често е подценявана и дори забравяна. В банята ми можете да откриете различни кърпи за тяло, ръце и лице. Ползвам различни, за да намаля максимално натрупването и разнасянето на каквите и да е бактерии, и ги подменям на 3-4 дни. както неведнъж съм споделяла имам чувствителна, комбинирана кожа, която искам да предпазя максимално. Изпирането на всички кърпи трябва да става на 60 градуса. Същото важи и за калъфката на възгланицата, на която спим. Тъй като тя е в допир с лицето ни за поне 6-7 часа на денонощие, трябва да бъде сменяна редовно и изпирана добре. Още един трик, който прилагам от съвсем скоро, е да си закупя копринени калъфки. Те са не са блогоприятни за кожата на лицето, но и за косата, защото намаляват електризирането й.

Почистване на четки - Кожа
Грим почистване, четки и гъбки

Всички сме били там – прекалено уморени, за да свалим грима си преди лягане. Надявам се е всекиму известно, че не бива да заспиваме с грим, а допълнителните няколко минути и малко усилия за почистване на лицето напълно си заслужават. Когато спите с грима си, порите ви се запушват. В крайна сметка, това може да доведе до образуването на микрокомедон, който привлича бактериите, причиняващи акне, към порите ви. Останалите продукти от грим не позволяват на кожата да се регенерира правилно и гримът, старите кожни клетки и замърсителите на околната среда могат да се натрупат върху възглавницата ви. Това е от съществено значение да се блокира нощното измиване на лицето, за да се избегнат кожни проблеми като запушени пори, черни точки, акне и люспеста, зачервена и раздразнена кожа.

Друга причина за образуването на черни точки, раздразнения и дори акне са нашите любими инструменти, с които постигаме перфектна визия. Става въпрос за нашите четки и гъбки за грим. Те не само събират по себе си прах, особено ако са държани на открито място у дома, но различни продукти, които използваме. Тяхното почистване е от есенциално значение, защото с чисти инструменти вероятността да се докараме акне намалява. Ако четките могат да бъдат почиствани веднъж в седмицата, при гъбките е различно. Те трябва да бъдат стерилизирани всекидневно, защото особено влажни предразполагат за образуването на нови бактерии. Препоръчително е да бъдат сменяни на няколко месеца.

Надявам се днешната статия ви е била не само интересна, но и полезна. А както моите последователи в Инстаграм вече знаят, тази седмица пристигна и новата на Morphe x Jaclyn Hill Volume II. Следващата неделя ще ви споделя моите впечатления, както и три визии направени с нея, а до тогава

ХОХО,
А

Disclaimer:

This blog post does not include any affiliate links and the author has not received any payments to promote products or fellow bloggers. However, due to the recent changes in German law, the post has to be marked as an unpaid advertisement (unbezahlte Werbung / Anzeige), for any products shared or links to social media accounts. This blog post is based on researched content from variety of trainings and articles.