Home office – толкова идеализиран и перфекциониран образ. В последните два месеца на много от нас се наложи да се затворят у дома и да продължат да извършват редовната си дейност отдалечено. Предполагам, че никой не е очаквал извънредното положение да продължи месеци. Но днес не съм тук, за да ви натоваря излишно с тематика за Корона вируса. В днешната статия ще ви споделя как успях да остана продуктивна, както и кои неща проработиха при мен. Без да се бавим твърде много, нека се прехвърлим към самата публикация за моя начин да остана продуктивна в home office.

Сутрешна рутина за шампиони 😉

Когато все още ходех в офиса, всяка сутрин ставах по едно и също време. Имах своята рутина за приготвяне и това наистина ме допадаше. 🙂 От както работя от вкъщи обаче задържах навика за ранното събуждане. Всяка сутрин, незевисимо дали е работен или почивен ден, имам аларма за 7 часа. Уви имам лошия навик да посегна към телефона си първо, докато се разсъня. А преди да стана от леглото попълвам задължително сутришната част от своя 6-минутен дневник. 🙂 След ставането, обикновено съм все още доста сънена, но след любимата ми лека и лесна рутина за грижа за кожата, някак успявам да се разбудя. Тъй като не закусвам, приготвям кафето си и го изпивам, отделяйки малко време за мен. В тези 10-15 минути си отдавам на дневната дози позитивни аформации. Ако искате да ви споделя моите, оставете ми коментар отдолу. 🙂

Отделете пространство, в което само работите

Няма значение дали home office е нещо нова за вас, или от години работите от вкъщи – едно правило не се променя! Навярно много от нас го помнят още от училище – домашните се пишат на бюрото, в пространство опредленето само за учене. Или поне при мен винаги беше така. 😀 Това ваши и за работата от дома. Предназначете конкретно място, на което можете да работите спокойно без да се разсейвате. Незевисимо дали пиша публикация за блога, или се занимавам със задълженията в нормалната ми работа, бюрото все още е моето кътче. За да го направя по-комфортно, всяка сутрин вземам със себе си стъклената си бутилка от Equa и чаша за вода. Хем не забравям да пия вода и да остана хидратирана, но и всичко най-нужно е само на ръка разстояние. 🙂

В нашия офис имаме т.нар. “clean-desk-policy” (политика на чистото бюро или в края на всеки работен ден, прибираме личните си вещи в предназначените ни шкафчета). Макар да не бях най-големият почитател на това правило първоначално, в момента много ми допада. Всеки home office ден започва и завършва с почистено бюро. А и педантичната ми към чистота и ред натура е доволна. 😀

“Срещи”, “срещи”, “срещи” – а почивка?

След кратко лирическо отклонение за важността на определено място за работа, продължаваме напред. Работния ми ден в home office обикновено започва в 8 часа (в нашата компания няма определено работно време). Набързо преглеждам подготвения от предната вечер лист със задачи, както и и-мейла си. И в 9 се започва – “срещи”, “срещи”, “срещи”. Или в момента по-скоро конферентен разговор след конферентер разговор, което поне за мен е по-изморително от самите срещи. Първоначално се чудех как съм все толкова изморена в края на работния ден. Но открих бързо причината. Поне в офиса винаги трябва да стигне от едно място до друго за срещи.

У дома елемента на движение липсва. Затова ви препоръчвам силно на всеки час и половина да блокирате малко време в календара си за кратка почивка или раздвижване. Същото важи и за обедната почивка. Аз успях да включа къса йога в обедната си почивка за 15 минути преди да хапна. След нея винаги се чувствам по-позитивна и заредена с енергия за следобедните разговори.

Пазете очите си!
Home Office - Save your eyes from blue light

В офиса често прекарваме дълги часове пред мониторите, но сега е сякаш повече от всякога. През първите две седмици затварях лаптопа с изморени и зачервени очи и дори не можех да разбера защо. Много просто! Цял ден пред екран, понякога дори на изкуствена светлина. Ад за нашите очи. Тогава си спомних, че преди няколко месеца си закупих очила без диоптър, осигуряващи защитита от синя светлина. Тях открих благодарение на прекрасната Martinka_v. Брандът SOJOS предлага разнообразни модели на достъпни цени. Можете да ги закупите от немската страница на Амазон. За съжаление, закупеният от мен модел вече не е наличен, но пък за сметка на това можете да откриете интересни и цветни модели на достъпна цена.

Поддържайте връзка с колегите

В офиса винаги остава време за кафе или съвместен обяд с колегите. Уви, в home office липсва личния контакт. Това обаче далеч не е причина да се отдалечим един от друг. Virtual Coffee Session е новото нормално, а и всичките модерни приложения като MS Team, Skype, WhatsApp и FaceTime ни помагат в това начинание. 🙂 С част от близките ми колеги имаме среща за по кафе два пъти в седмица, въпреки натоварените ни графици. Това е времето, в което можем просто да поговорим за теми,различни от работа, но и да запазим приятелските си отношения.

Гъвкавост, но и строго определен край

Още в началото на този дълъг Home Office период, CEO-то на нашата компания ни призова към гъвкавост по отношение на уговаряне на срещи. Особено за родителите, които трябва да се грижат и за децата си, гъвкавостта е важен елемент. Но дори за онези от нас, които нямат деца, е важно да определим твърд край на работния ден. Обикновено това за мен е 18 часа, а за да не се изкушавам да напиша и още един и-мейл или да довърша още една малка задачка, или излизам за кратка разходка, или се отдавам на кратка йога. По този начин се отделям не само физически, но и умствено от работното място.

В този период е важно да се погрижим за собствения си баланс. Home Office е чудесен заради свободата, която ни дава. Но да останем продуктивни и ефективни зависи само и единствено от нас самите. Споделете ми кои трикчета работят при вас и как оставата мотивирани. Ще ми е интересно да прочета. Същевременно, бих искала да ви споделя, че най-вероятно идните две недели няма да има публикации от мен. 🙂 Не съм го споделяла на много хора, но ми предстои преместване в новия ми дом, а това упражнение е свързано с много организация и време. Надявма се, че ще ме разберете. Ако пък ви долипсвам, винаги можете да си припомните някои от предишните ми статии. До скоро, а до тогава …

ХОХО,
А