Алгоритъмът на любимата ни социална платформа – Instagram, който така обича да играе по нервичките на всички ни. Как да го победим? Нима изобщо е възможно? Разбира се! 😉 В началото на седмицата попитах своите Instagram последователи дали темата ще е интересна, а отговорът беше категоричен – 100% Да!

Instagram е една от най-популярните социални платформи и трендовете посочват, че това ще продължи и през 2020. В последните години наблюдаваме големите промени, през които мрежата преминава. Една от най-значителните е преминаването от хронологичен към алгоритмичен начин за показазване на съдържанието. Именно тази променя остави много хора с впечатлението, че губят “публиката” си, но сякаш всичко беше за добро. Научавайки как работи алгоритъмът на Instagram през 2020, ще можем да разкрием безкрайните възможности на тази платформа и да създадем ангажиращо съдържание с голям органичен трафик.

Но как всъщност да победим алгоритъм?

Хората, които са нови в сферата на Instagram маркетинга, ще ви кажат, че алгоритъмът е мистерия. Професионалните маркетолози, които следят най-новите тенденции от блога на социалната мрежа, посещават конференции и четат съответните уебсайтове, ще ви уверят, че няма мистерия. Има само чиста логика и знания за основните принципи на маркетинга в социалните медии. Също както Google и Facebook, така и Instagram непрекъснато се развива с желание да предостави на своите потребители възможно най-доброто изживяване.

Платформата не е същата както преди три години . Тъй като публикациите не се показват в хронологичен ред, както преди, ще видите най-новите публикации, само ако scroll-вате достатъчно дълго. Всички те са там, но са организирани според различните нива на приоритет. Мечтата на всеки маркетолог е да знае как тяхното съдържание може да бъде пред очите на клиента, веднага щом отворят приложението. Както Джулиан К. Гутман, Product Lead на Instagram, сподели неотдавна, Instagram през 2020 ще се занимава с ангажираност, честота на публикуване и комуникация. Но, за да създадем перфектна комбинация и да имаме и трите фактора, трябва да бъдем ангажирани преди всичко. Нужни са ни само няколко прости насоки, както и използването на най-новите функиции на социалната мрежа. Сега, нека да разрушим някои от митове, свързани с Instagram и да разберем как да победим алгоритъмът!

Beating the Algorithm - How do improve your Instagram game in 2020 - Да победим Алгоритъмът на  Инстаграм през 2020
Как да използваме engagement фактора?

Както всяка друга социална мрежа, така и Instagram има за цел да привлича все повече потребители. Но не и всякакви такива. Те търсят ангажирани потребители, които ще прекарат много време на платформата. Защото колкото повече хора, видят рекламите, толкова по-голяма приход ще генерира социалната мрежа. Именно заради това всеки, който създава съдържание, което ангажира реални, активни потребители в каквата и да е сфера, бива “награждаван” с повече внимание и по-високо класиране от страна на алгоритъма. Съвсем логично и рационално е, че за да привличате вниманието на потенциални последователи, се налага да сте активни на първо място. Ще разгледаме заедно няколко примера.

Как да победим алгоритмът на Instagram със съдържание в Stories?

През август 2016 г. Instagram представи новото попълнение – Stories, а тази форма на съдържание сега е един от основните фактори зад неговата популярност. С повече от 500 милиона души, които гледат Instagram Stories всеки ден, тази функция има голям потенциал. Ако научите пътя си около неговия алгоритъм, функцията Stories може да се превърне в перфектния инструмент, който да ви помогне да превърнете последователи в редовни и ангажирани към публикуваното съдържанието. При създването на Instagram Story, трябва да внимавате за тяхната структурата и естетиката, както и по какъв начин да включите аудиторията си. Алгоритъмът за Stories работи много просто. Показва ви профилите, които най-много ви интересуват, според вашите взаимодействия (харесвания, съобщения, коментари, гледания). Също така ви показва активни акаунти от списъка с вашите приятели, които имат ново съдържание.

Niche Down или направи профила си лесно разпознаваем

Случвало ли ви се е да scroll-вате из Explore секцията на Instagram? Попадате на страхотна снимка на Travel Blogger, или поне така мислите първоначално. Отваряте профила и остава неприятната изненада от разбъркано съдържание между цитати, снимки на храна, селфита и едва на последно място – пътувания. След направено проучване по темата, голям процент от участвалите споделят, че не биха последвали подобния профил, защото не биха знаели с какво да го свръзват. Затова моят съвет е изберете си една ниша и се придържайте към нея, докато не направите си профила си разпознаваем именно с нея.

Експериментите с ново съдържание може да включите на по-късен етап, но все пак се придържайте към близки категории. Тоест ако централното внимание пада върху страстта ви към модата, не прибързвайте с включването на content, свързан с рецепти. Имайте предвид, че част от последователите ви се интересуват само от една конкретна тематика. Преди всичко Instagram е визуална платформа.

Непринуден, но все пак естатически Feed

Много марки днес разбраха, че тяхния feed в Instagram представява тяхната нова начална страница. И така, внимателно изработената естетика се превърна в наистина важна. Това важи не само за брандовете. Ще се повторя, Instagram е визуална платформа, а показването на уникална естетика ще ви помогне да бъдете запомнени. С описателна биография, която се фокусира върху целта на вашия профил интересен feed, ще бъде по-лесно за последователите ви да ви свържат с конкретна категория. А що се отнася до съдържанието, което ще бъде тренд през 2020, няма как да пропусна да спомена , че наблюдаваме възход на нередактирани изображения.

През последните няколко години инфлуенсърите разбраха, че да бъдат уязвими и да покажат характерни за тях черти. По този начин вниманието към тях се увеличава. Когато казвам внимание, имам предвид обхвата им. Ето защо не е рядкост да видите лунички, липса на грим, дори сълзи. Минималистичните, бледорозовите и ретро feed-ове все още се приемат добре с младата публика и изглежда, че това няма да се промени скоро. Обърнете внимание на тази ретро вълна и не се страхувайте да експериментирате с „реалността“. Всички обичат да виждат нещо сладко, носталгично, преносимо – и всичко това трябва да има история зад себе си. Като цяло, изглежда, че 2020 г. ще бъде годината без харесвания и прекалено редактирани публикации.

Microblogging или как да използваме Instagram като блог

Instagram преминава през писателски ренесанс и с повече пространство за текст, микро блогването стана важна част от стратегията за съдържание. Потребителите прекарват повече време в платформата, четейки дълги надписи и алгоритъмът на Instagram обича това. Марките могат да използват тази тенденция, за да се сближат с аудиторията си. Давайки съвети или да пишат свързани истории за своите служители. Ако имате добри снимки или страхотни статии на блога си, които не са показвани поради промените в Instagram, можете да опитате да ги възродите. Например, travel блогърите често описват своите пътувания под снимките си. Или пък споделят какво се случва зад кулисите или дават съвети за дестинациите, които са посетили. Важно е да споделите нещо полезно и интересно на аудиторията си. По този начин ги мотивирате да запазят или споделят вашето съдържание.

Ако искате engagement, покажете го първо вие

Както вече научихме, алгоритъмът на Instagram се опитва да ви показва във вашия news feed хората, които познавате и които ви интересуват. Тъй като той (все още) не чете мисли, използва прости показатели като броя отговори и количеството време, прекарано в профилите на онези, които следите. Ако харесате нечия снимка в Instagram или реагирате на Story, алгоритъмът ще запомни това. Дори най-простата интеракция се тълкува като приятелство и вие ще се получавате по-често в news feed-a си съдържане от тези профили. А като инфлуенсър, не пропускайте шанс да общувате с активните си последователи. Ако тепърва започвате, добрият съвет е да коментирате и изпращате реакции към хора, които считате за вашата целева аудитория.

Именно това прави всичко. Може да изглежда като загуба на време, но всъщност е добре изразходвано време за разширяване на броя на редовните последователи. Покажете им уважение и любов и те ще ви отвърнат със същото. Не на последно място: през 2020 трябва да спрете да мислите за ботове. Съсредоточете се върху създаването на връзки с влиятелни лица, които са популярни във вашата ниша. Коментирайте публикациите им, задавайте интересни въпроси, споделяйте съдържанието им и култивирайте общност, която ви подкрепя независимо от всичко.

Но нищо не е толкова важно, колкото редовното публикуването на съдържание

Тази платформа харесва постоянството на своите потребители. Ето защо те са използвали основните принципи на човешката психология при създаването на своите алгоритми. И затова Instagram използва нашата естествена човешка склонност да се придържаме към навици и ритуали. Например, ако публикувате само в понеделник, вторник и събота, хората ще запомнят това и ще се върнат в профила ви точно в тези дни. Ако нямате график за публикациите си, те ще забравят за вас. Някои могат да успеят да публикуват няколко пъти в един деня, но когато спрат да правят това дори за ден, можете да видите ефекта на алгоритъма. Ето защо е доста полезно да използвате инструменти на Instagram, които могат да помогнат много, когато ви липсват организационни умения. Или когато искате да имате свободен уикенд.

Можете сами да изберете какво е най-доброто за вашия профила в зависимост от съдържанието му. Дали това ще бъде една публикация на ден или четири на седмица зависи от вас. Но, трябва да останете съсредоточени и последователни. Алгоритъмът ще запамети вашата честота, така че когато забравите да публикувате в очакваното време, ще бъдете наказани с по-малко ангажираност. Същото правило важи и за Instagram Stories. Ако публикувате Stories редовно, автоматично ще се показвате в реда Stories в горната част на емисията на потребителя, защото Instagram обича създателите на съдържание.

Използвайте #hashtags внимателно

Може да ви се струва, че хаш таговете не са от особено значение, но всъщност са мощен инструмент за привличане на нови последователи. Именно чрез тяхната употреба, може да привлечете нов трафик в профила си. Важно е да знаете, че съществува опцията за следване на хаш тагове, което е от голямо значение. Можете да ги поставите след надписа си или да използвате опцията за коментар, когато публикувате. Препоръчва се да публикувате около 30, за да засилите engagement си, но някои маркетолози намират тази тактика за спам. Други пък предпоръчват използването на минимум 3 и максимум 11 тага. Моят съвет е да използвате колкото искате. Просто се уверете, че всеки от тях е подходящ и ги поставете като коментар под публикацията си. Други две добри места за hashtags са във вашето копие и в Instagram Instagram Story.

Нека обобщим накратко

Когато го погледнете отблизо, има само няколко неща, които всеки трябва да направи, за да победи алгоритъмът на Instagram. Първо, публикувайте ангажиращо съдържание с hashtags и култивирайте незабравима естетика. Второ, публикувайте редовно съдържание и следвайте определен график. На пазара има на разположение редица инструменти за автоматизация на маркетинга. Последно, но определено не на последно място, е да улесните взаимодействието и да участвате в диалога с вашата аудитория.

По този начин вие се настройвате за успех, като създавате значими връзки със своите последователи. Според главния директор на Instagram Адам Мосери, платформата е загрижена за благополучието на своите посетители. Той твърди, че правят всичко възможно, за да ни дадат най-подходящото и най-бързо потребителско изживяване с тези промени в алгоритъма. Те разбират, че тази платформа трябва да отчита ролята си в съвременното общество и психичното здраве на своите потребители. Ако не е, тя ще стане безполезна и забравена, подобно на много социални платформи, дошли преди нея.

Надявам се тази статия ви е била полезна и сте получили отговор на въпроса “Как да победим алгоритъмът през 2020?”. А ако искате да откриете интересни публикации на различна тематика, разгледайте съдържанието на Letters from A. Другата седмица ще се върнем на Beauty вълна с няколко съвета за красива кожа. А до тогава …

ХОХО,
А

Disclaimer:

This blog post does not include any affiliate links and the author has not received any payments to promote products or fellow bloggers. However, due to the recent changes in German law, the post has to be marked as an unpaid advertisement (unbezahlte Werbung / Anzeige), for any products shared or links to social media accounts. This blog post is based on researched content from variety of trainings and articles.