През последните години все повече се говори за активните съставки за сферата грижа за кожата. Свръзвам до някъде този интерес при появата на козметичната марка The Ordinary през 2016-та година. Мисля, че вече няма човек, който да не е чувал за тях, особено след като нашумяха с “кървавия” пилинг за лице. Достъпната цена и чистият състав определено събудиха интереса у много от нас и към темата как да комбинираме продукти с активни съставки. Днес няма да си говорим конкретно за бранда The Ordinary, тъй като много други блогъри вече публикуваха подробни ревюта на техните продукти. Темата на днешната публикация е как всъщност да комбинираме тези активни съставки. Междувременно, вече имам подробен пост за AHA и BHA киселините, който подробно обяснява тяхната употреба и ниво на активност. Можете да го откриете тук, а сега нека продължаваме напред.

На пазара се предлагат толкова много различни продукти, с различни текстури и начини за употреба. Всичко това може да е объркващо за обикновения потребител. Приемете тази статия като Guide Book, който има за цел да ви помогне в избора. Ще започнем с разглеждането на някои основни съставки.

Vitamin A or also known as Retinol / Retinoid

Ретинол или ретиноиди са антиоксиданти, които помагат за изглаждането на фините линии и бръчици. Същото така те спомагат за изравняването на текстурата на кожата, както си се борят с бактериите, причиняващи акне. Именно това ги прави особено ефективни при кожни проблеми и кожа, склонна към акне. Могат да бъдат доста изсушаващи за кожата и поради този факт, се препоръчва комбинацията с добър хидратиращ продукт.

Vitamin B3 or also known as Niacinamide
Copyrighting: CeraVe & Paula’s Choice

Като част от следващите активни съставки, няма как да не спомена и ниацинамида. Той се произвежда в нашето тяло, но също така е полезен за не едно състояние на кожата ни. Помага ни визуално да намалим размера на порите, както и балансира производството на себум. Препоръчва се дори за чувствителна кожа, заради pH-то му. Комбинира се чудесно с много други активни съставки, но за това по-нататък.

Vitamin C
Активни съставки - Витамин Ц
Copyrighting: Drunk Elephant & Sunday Riley

Има много производни на витамин Ц, но най-популярна е чистата му форма под ласкоптична киселина. Витамин Ц е много известна съставка, която има изсветляващ ефект, особено при кожа с акнетични белези. Факт е обаче, че в чистата си форма като ласкопична киселина може да бъде доста капризен, особено в течна форма дори нестабилен като състав. Именно парди тази причина, съществува митът, че не се съчетава лесно с други продукти. повечето производни на Витамин Ц са леки и нежни, дори към чувствителния тип кожа.

Active Ingredients Combinations, based on skin needs

Хиалуронова киселина & Витамин Ц: Дезидратираната кожа може бързо да изглежда сякаш не помагаме достатъчно грижи за нея. Комбинацията от тези тве съставки ще се погрижи кожата ви не само да изглежда, но и да се почувства добре хидратирана. Също така, тенът ще бъде по-равен заради витамин Ц, която помага за изсветляването на тъмни петна.

Ретинол и Ниацинамид: Още една интересна комбинация от активни съставки е тази на ретинол и ниацинамиц. Чудесна дори за чувствителна кожа, особено при тези от вас, които искат да включат ретинола в рутината си. Ниацинамицът не само разрежда силния ретинол, но и успокоява кожата заради противовъзпалително си действие.

Ниацинамид & Витамин Ц: Това дуо определено е сред най-интересните, но и най-спорно. Има много източници, които не препоръчват тази комбинация заради нестабилността на витамин Ц. По време на тези изследвания обаче витамин Ц е излагано на екстремни температури, които така или иначе не срещаме дори в горещите летни дни. С напредването на технологиите и откриването на нови и разнообразни продукти, тази комбинация е дори солно препоръчвана. Тя има за цел да изсвелява кожата и да се я прави по-мека и гладка. Дори се споменава, че има позитивно влияние върху бръчици и фини линии.

Aзелаинова киселина & Витамин Ц: Aзелаиновата киселина се като чудо за раздразнената и чувствителна кожа, защото има успокояващо действие върху нея. Също така премахва чудесно бактерията, виновна за образуването на акне и има позитивен ефект дори върху петна от акне. Комбинирана с витамин Ц, това ще засили действието и на двете съставки и ще помогне на кожата по-бързо да се справи с хиперпигментацията и изравняването на тена ще бъде постигнато по-лесно.

Коя комбинация ползвате вие?

Тук ще сложим край на днешната публикация, но поради популярността на темата с активни съставки, тяхната комбинация и подходящо време за употреба, ще има продължение. Очаквайте го другата неделя. Силно се надявам, че съм успяла да ви дам полезна и интересна информация. Не забравяйте да ми споделите кои комбинации вие използвате. До следващата неделя, а до тогава …

ХОХО,
А

Disclaimer:

This blog post does not include any affiliate links and the author has not received any payments to promote products or fellow bloggers. However, due to the recent changes in German law, the post has to be marked as an unpaid advertisement (unbezahlte Werbung / Anzeige), for any products shared or links to social media accounts.