Всяка година започваме с давенето на нови и нови обещания на самите себе си: как ще направим промяна, как ще придобием нов навик, как ще бъдем по-организирани през тази година. Бързо след новото начало, обаче се връщаме към вече познатите ни модели и забряваме за взетите решения. Защо ви споделям това? Всеки от нас е бил поне веднъж в подобна ситуация. Именно поради тази причина, реших да излезем от Beauty тематиката днес, и избрах да си поговорим точно на тази тема.

В края на 2019, имах възможността да остана за няколко дни на саме със себе си. Нямах за къде да бързам, нямах задачи, който изискваха моето пълно внимание. По съвет на друга българска влогърка (Ивана Александрова), направих равносметка на изминалата година. Целта на упражнението, лично за мен, бе да придобия реална представа какво съм постигнала през тези 365 дни. Макар и много от нещата, които имах като незаписана цел, бяха вече осъществени, имаше и много, по които нямаше никакво развитие. За някои от вас може би ще прозвучи налудничево, но тази равносметка ми отвори очите. Благодарение на нея, осъзнах, че не само имам желанието, но и мотивацията, да направя промяна в моя живот. Това няма да е от публикациите тип “New Year, New Me”, а по-скоро кои, на пръв поглед, малки промени в ежедневието проработиха при мен и ми помогнаха да съм по-продуктивна и организирана.

Започни със защо
Започни със Защо. Как да изградим нов навик?

Тук не се позовавам на книгата на великия Simon Sinek, която все пак е сред книгите, които искам да прочета през 2020. Споменавам осънаването като първа стъпка, защото изяснявайки си причината, е по-вероятно да останем мотивирани и да положим необходимите усилия. Не е нужно други да разбират защо, стига вие сами да можете да дадете отговор на този въпрос. Напишете вашите поводи на хартия, както и крайната ви цел. Впрочем, вече е доказано, че ако запишете целите си на хартия, вероятността да ги изпълните се увеличава с цели 41%. 🙂

Бъди благодарен!

Човешкият мозък има невероятния навик да се фокусира върху негативните преживявания. Но според “Закона за привличането”, от нашите мисли и действия зависи какво ще привлечем в живота си. Тоест: ако непрестанно се оплакваме и се чувстваме неудовлетворени, вселената ще ни отвърне със същите негативи. Признавам си, не съм дълбоко запозната със Закона и тепърва започвам да събирам повече информация. Как обаче да променим тoзи вроден ни навик? Лесно.

Нов навик - да бъдем благодарни!

Измествайки нашето внимание, ние променяме и начина си на мислене. Вместо да се оплачем от онази колежка, която ни е погледнала на криво, защо да не сме благодарни за това, че някой е задържал асансьора сутринта, за да можем да се качим? 🙂 Навярно на теория звучи по-лесно, отколкото в действителност. При себе си забелязах подобен навик, който откривам за токсичен и си поставих за цел да го елиминирам. За помощ, си взех “The Six Minute Diary”. Това е дневник, в който всяка сутрин и вечер да правим преглед на деня. Денят започва с три въпроса: “Аз съм благодарен за …”, “Как ще направя днешния ден чудесен?” и “Моята позитивна аформация”. А вечерните: “Какво добро направип днес?, “Какво мога да подобря” и “Три неща, които напрaвиха деня ми чудусен. Нямах трудности да инкорперирам дневника в ежедневието си, даже напротив – събуждам се с желание да го попълня.

Всяка седмица книжката има за цел и да те предизвика с една задача. Също така задава и пет седмични въпроса, който са на лична тематика и ни карат да погледем дълбоко в себе си. Нужен ли ви е подобен дневник? Абсолютно не. Същата работа ще ви свърши и една тетрадка, в която можете да записвате вашите благодарности. А какво се промени за мен в последния месец? Не, не съм изкоренила напълно негативизмът, но работя в тази насока. Скоро ще споделя повече.

Двуминутното правило
Copyrighting: Dean Yeong

Двуминутното правило е чудесна стратегия да започнете с да вършите нещата, които трябваше отдавна да се приключили. Каква е работата с това правило? Нека си признаем, много от задълженията, които имаме, всъщност дори не са сложни за изпълнение. Правилото е лесно и ефективно за моментите, в които ни домързява. Логиката зад него е елементарна: ако изпълнението на конкретна задача отнема по-малко от две минути – просто я свършете. Изденадващо е колко можем да отлагаме елементари задачи: пускането на пералня, изхврълянето на боклука, измиването на съдове, изпращане на и-мейл.

Как ми помогна тази стратегия? Обикновено, когато приключа някоя кратка задача, оставям зад себе си мързелът и успявам да свърша още неща, които отнемат повече време. Разглеждам двуминутното правилото като катализатор. Особено полезно ми е в чистенето и организация на дома, защото всяко домашно задължение само по себе си не отнема повече от две минути. Това е бърз и ефикасен навик, който може да бъде приложен почти във всяка една ситуация.

Правилото има и друго приложение, според което в процеса на придобиване на нов навик, самото действие не трябва да навишава две минути. Добър пример, който мога да ви дам от личния си опит, отнема ми под две минути да извада мата за йога. По този начин, привикването към ново действие в ежедневието се осъществява лесно.

Planning & To-Do Lists
OneNote and Planning

Навярно всеки от вас е запознат с основната функция на планера – да запишем и структурираме задачите, ангажиментите и срещите си на едно място. Дълго си мислех как планирането е загуба на време и че в моето динамично ежедневие просто не би помогнало. Още със започването ми на постоянна работа през януари 2019 като главен асистент, разбрах колко съм грешала. Тогава започнах организацията на служебните си ангажименти в едни безкрайни To-Do листове, които не само се променяха постоянно, заради изместващите се приоритети, а и бяха навсякъде. Никога не можех да съм сигурна коя е последната версия или дали не съм записала някъде нещо допълнително. Повярвайте ми, като главен асистент се налага да си подготвен във всеки момент за въпроси. Не само от страна на мениджърите, но и от страната на всичките екипи в отдела.

В край на 2019, се преродих с откриването на OneNote. С помощта на приложението, имах достъп до to do листа си от всяко възможно устройство. Това за мен беше life saving! Успешното организиране в офиса ми помогна да осъзная, че имам нужда от планер и за личния си живот. Често уикендите ми бяха неползотворни и минаваха за миг, без дори да съм свършила каквото и да е. С началото на 2020 и този навик подлежеше на поправка. След като поставих целите си за цялата година и ги разделих на малки стъпки, доближавайки ме към тяхното постигане, започнах с планирането на януари. Записах се на два курса с по два урока седмично, на танци, отделно искам да бъда постоянна с публикациите в блога, да чета повече, да спортувам и т.н. Точно тук влезе в употреба планера.

Habit Tracker
Habit Tracking

На първо четене, това бяха много точки, които ме натоварваха само при мисълта, колко са на брой. Реално разпределени през всеки ден от седмицата, а не нагъчкани в един, разбрах, че имам повече време отколкото предполагах. Факт е, че не можем да планираме всяка секунда от ежедневието си, това не е и целта ми. Винаги си оставям буфери за дни, в които просто се прибирам от работа в 20 часа, искам да си хвърля душ и да разтоварвам с YouTube. Поради тази причина, към своя планер добавих и т.нар. Habit Tracker (или следене на навиците).

Всяка неделя вечер освен че подготвям задичите за предстоящата седмица, преценявам и с какво свободно време разполагам. На базата на него, преценявам колко пъти мога да изпълня повтарящите се действия. Пример: спортувам три пъти и отбелязвам в тракера, дните, в които съм успяла. Накрая на седмицата, го разглеждам и си набелязвам в кои аспекти мога да се подобря и как. А колко време ми отнема това упражнение? Не повече от час всяка неделя. Задължителна стъпка ли е? Не, но също така забелязах колко по-малко време прекарвам на телефона си в безмислено разглеждане на социалните мрежи. Също така, наблюдавам, че съм доста по-организирана и с времето успявам да свърша много повече за малко време.

Приготви се

Всеки от нас има конкретна рутина през седмицата, независимо дали работите, учите или сте у дома. Този навик на подготвяне за предстоящия ден не само ни разбужда, но и ни помага да бъдеч по-активни. Сега си помислете за уикендите и почивните дни. Кои от вас обичат да се излежават и да прекарват половината ден по пижама? Нямам за цел да ви накарам да се чувствате зле от тази факт, аз самата го обичам. Но когато имаме сто неща за довършване, за съжаление, отлагането и мързелът са наши първи врагове. Но как да се преборим с тях? Ще ви издам един трик. 😉

Подгответе се за деня по същия начин, по който и през седмицата. Не, не, нямам предвид да се гримирате, дори в дните, прекарани у дома. Но станете от леглото, хвърлете си душ, оправете косата си, облечете си в нещо различно от пижама и сами ще забележите разлика. Този малък навик си създадох, благодарение на Shea Whitney. Зебелязах, как когато съм пренесла част от седмичната си рутина и през почивните дни, съм много по-организирана и накрая на деня съм завършила дори повече от планираното.

Споделете ми вашите начини да се сдобиете с нови навици и как вие успявате да останете организирани.

Надявам се тематиката на днешната публикация да ви е дала добри идейки и да ви е била интересна. В края на днешния пост бих искала да ви напомня, че единствената констата в живота ни е промяната. Не забравяйте, че не е нужна нова година, нов месец или нова седмица, за да променим навиците си и да се преобразим в една по-добра версия на нас самите.

Другата седмица ще се върнем на Beauty тематика с публикация за Blendiful by Tati Beauty. А до тогава,

ХОХО,
А

Disclaimer:

This blog post does not include any affiliate links and the author has not received any payments to promote products or fellow bloggers. However, due to the recent changes in German law, the post has to be marked as an unpaid advertisement (unbezahlte Werbung / Anzeige), for any products shared or links to social media accounts.