Темата за грижата за нашата кожа е една от основните в моя блог. Обикновено се фокусирам върху споделяне на личното си мнение за даден продукт и моите опити с него. Рядко си позволявам да давам съвети за рутина. Днешната публикация обаче е насочена към генерални съвети за справяне с алергична реакция. Но защо изразявам мнение, при положение, че не съм медицинско лице? Преди около седмица ми се наложи да се справя с подобна ситуация сама. Знаете, че живея в Германия, където често за час при лекар се чака с месеци. Разбира се, има спешна помощ, но на фона на всичко, случващо се около нас последното, което бих желала да направя е да изложа себе си на риск, чакайки с часове в спешното. Именно поради тази причина, днес ще ви споделя какво ми помогна в тази необичайна ситуация и как само да кратките няколко дни алергичната реакция почти изчезна.

Как започна всичко?

В средата на юни се “престраших” да си запиша и час за маникюр. Разбира се, по време на цялата процедура, носеното на маска е абсолютно задължително, както и във всички затворени, обществени пространства. Long story short – наложи ми се да нося маската в продължение на няколко часа, в доста топъл ден, при температури от близо 30 градуса. Разбира се, като отговорен човек не съм слагала грим, а върху лицето си бях нанесла само редовните продукти от сутрешната ми рутина като хидратиращ гел за лице и слънцезащитита.

Прибирайки се у дома след повече от половин ден, прекаран навън, почистих лицето си. Още тогава ми се стори леко сухо и зачервено, но не обърнах такова голямо внимание.Привечер започна и едно неприятно усещане за сърбеж, което е напълно необичайно за мен. Поглеждайки се в огледалото забелязах ситни, малки пъпчици по бузите и по-големи по челюстта. Именно тогава пристъпих и към следните стъпки, за да успокоя зачервената и раздразнета кожа.

Стъпките за грижа на раздразнена кожа

Важно е да почистим добре и да хидратираме в дълбочина, но с леки продукти. Навярно няма да се изненадате, ако ви споделя, че в подобни моменти посягам към продукти, които в миналото са помогнали за подобряване състоянието на кожата. У дома винаги имам някои от тези “спасители” 🙂 . Но като първа и основна стъпка при зачервянания, се доверявам на съвет от моята баба. В чиста кърпа за лице увивам няколко кубчета лед и я поставям върху зачерветите зони. Ледът има за цел да успокои сърбежа и да намали зачервяването. След това, пристъпвам към употребата на следните продукти.

Кожа - продуктите, на които се доверявам
La Roche Posay Effaclar Micro-Peeling Cleansing Gel
La Roche Posay - Micro Peeling Cleaning Gel

Този почистващ гел от марката La Roche Posay не съдържа частици, т.е. не е физически пилинг, а химически. Продуктът съдържа 2% салицилова киселина и липо хидрокси киселина. И двете съставки се отразяват благоприятно на чувствителна и кожа, склонна към акне. Гелът е pH-неутрален и не съдържа алкохол. Почиства кожата в дълбочина без да я изсушава. Винаги след употреба, усещам кожата си гладка и мека. Посягам към този почистващ продукт, когато се появят досадни пъпчици.

La Roche Posay Toleriane Ultra Dermallergo Serum
La Roche Posay - Toleriane Ultra Dermallergo Serum

Серумът от серията Toleriane Ultra e подходящ за чувствителна към свръхчувствителна кожа. Чувствителната кожа веднага се успокоява, укрепва и хидратира. Обогатен с високо концентриран невросензин и хиалурон. Серумът Toleriane Ultra Dermallergo укрепва защитната бариера на кожата и облекчава дразненето на кожата, осигурява на кожата интензивна хидратация. Не съдържа аромати и алкохол във формулата си. Също така е некомедогенен продукт. Нанасям го на влажна кожа след почистване и забелязвам, че се отрази положително върху зачервяванията.

La Roche Posay Effaclar Duo + Cream
La Roche Posay - Effaclar Duo +

Хидратиращият крем на марката е едно малко съкровище за хората с кожа, склонна към акне. Съдържанието е пълно със съставки, които да подпомогнат възстановяването на кожата. Салицилова киселина и липо хидрокси киселина, ниацинамид и маноза са сред съдържанието. Винаги посягам към този хидратиращ продукт, когато кожата ми е в тежко състояние заради нови пъпки и стари белези от акне. Оценявам и факта, че има матиращ ефект. Използвала съм вече няколко опаковки от него и дори когато реша да сменя гела след приключването му, го закупувам като резервен вариант.

Разбира се, тази рутина е сведена до минимален брой продукти. Но не броят им е важен, а ефектът, който имат в подобни спешни ситуации. Следите от алергията избледняха в рамките на няколко дни, но не са отстранени напълно. За това кожата има нужда да се възстанови. Ще продължа употребата на тези няколко продукта и през идните седмици и се надявам, че съвсем скоро следите ще изчезнат. Днешната публикация не е спонсорирана, а всеки продукт е закупен със собствени средства. И е важно да спомена, че при всякакви различни от нормалните реакции на кожата винаги, винаги, винаги препоръчвам да разговаряте с дерматолог.

Надявам се днешната статия да е била интересна и полезна. Ще се радвам са ми споделите дали вие сте пробвали някои от тези продукти на бранда, както и вашето мнение за тях. До следващата неделя, а до тогава …

ХОХО,
А