Като част от поредицата “Self Love 101”, днес ми се искаше да поговорим на темата за Journaling. И преди съм ви споделяла, че в началото на 2020-та година, си поставих за цел да обърна повече внимание на всичките положителни неща, които имам в живота си. С началото на годината поставих и началото на своя Journaling път. Как започнах, какви техники използвам, как ми се е отразило – това са само част от въпросите, на които ще отговаря днес. А ако тази тема ви е интересна или дори нова, останете с мен и нека да започваме. 🙂

Как започна моя Journaling път?

В напрегнатото ежедневие рядко имах времето да обърна внимание на себе си. Често работех до късно, а прибирайки се у дома, или скролвах в Инстаграм, или сядах пред Netflix. Все занимания, които не само запълват времето, но и често не носят никаква стойност. С излизането в отпуска за Коледа се замислих “Нима това ще бъде животът ми от тук нататък?!“ – мрънкане, умора, негативизъм и т.н. Истината е, че бе само в моите ръце да взема мерки и да потърся промяната. Започнах да се интересувам повече от темата за Journaling. Като начинаещ в сферата, предпочетох да заложа на нещо, което е предварително изготвено. Именно така попаднах и на The Six Minute Diary.

Journaling - The Six Minute Diary

Както самото заглавие подсказва, това е дневник, който отнема по средно 6 минути на ден за попълване. Повече за него ви разказах в тази статия. Този дневник беше част от ежедневието ми в продължение на 6 месеца, след което си закупих втората част, наречена Pure. Въпросите вътре бяха идентични, но имаше добавена седмична ретроспекция, което лично на мен ми допадна много.

Как ми се отрази тази форма на Journaling?

Като за начинаещи в сферата на Journaling-а, смятам, че това бе най-подходящият начин да започна. Успях да изградя една по-позитивно настроена страна на личността си, намерих времето да рефлектирам върху нещата, за които съм благодарна и определено беше едно от най-любимите ми неща по време на първия Lockdown. Но по средата на втория дневник (някъде около началото на ноември), някак си забелязах, че този метод не ми носи същото удоволствие както преди. Определено запазих частта с дневните три неща, за които съм благодарна. Но и с работата от вкъщи, дните ми бяха изключително еднообразни и рядко успявах да изпълня някои от поставените self care цели.

Съвсем скоро попаднах на друга версия на Journaling, която хвана моя интерес. Този вариант открих в TikTok и е по-скоро под формата на предизвикателство. За всеки ден има различна задача. За момента това ми се струва един хем интересен, хем разнообразен Journaling вариант, който също така ми дава възможността да бъда креативна. Ето и няколко предложения за различните дни:

  1. Напиши в центъра на страницата думата “щастлив“. Около нея запиши всички неща, които не са свръзани с други хора, които те правят щастлив.
  2. Под формата на кръстословица запиши твоите качества.
  3. Как се чувстваш наистина?
  4. Нещата, които са под мои контрол и онези, които не са, за да намалим стреса и нервите по онези, които не можем да контролираме.
  5. Нещата, които очаквам с нетърпение …

Надявам се, че днешната неделна статия ви е била полезна и интересна, както и да ви е донесла някои интересни предложения как да започнете своя Journaling път. С вас ше се видим отново другата неделя, а до тогава …

ХОХО,
А

Disclaimer:

This blog post does not include any affiliate links and the author has not received any payments to promote products or fellow bloggers. However, due to the recent changes in German law, the post has to be marked as an unpaid advertisement (unbezahlte Werbung / Anzeige), for any products shared or links to social media accounts.