Maskne – най-новият вид акне, с който много от нас вече се сблъскаха. Колкото и да предпочитам да избягвам темата за ситуацията, в която живеем, все повече фактори ни напомнят ежедневно за нея. Пред март светът беше принуден да “затвори” и много от нас останаха по домовете си в продължение на месеци. Ако първоначално носенето на защитна маска беше за кратък период от време, то особено в момента е различно. След като малко по малко някои от нас имат опцията да се върнат към онова, което познавахме като нормален живот, ни се налага да носим маски в продъжение на часове. Неминуемо тази промяна има своя ефект върху кожата ни. Забелязали ли сте ситни пъпчици в зоната около устните, носа, бузите и брадичката? Именно това наричаме Maskne.

По тази наболяла тема за много ще си говорим днес. Какво представлява, как да го разпознаем и как да се справим с новите предизвикателства, на които е поставена кожата ни – ще разберете в днешната публикация. Ако темата ви е интересна или искате да научите повеме за нея, остане с мен.

What is Maskne?

Maskne е акнетично състояние на кожата, предизвикано от носенето на маска. Познато е и още от американския футбол, където играчите често носят шлем в продължение на часове по време на тренировки или мачове. Образува се в следствие от “триенето” получаващо се между маската и кожата. Същевременно, влажната среда, която се създава под маската може допълнително да запуши порите. А не всеки е известно, че запушените пори (особено пред лятото) са причина номер 1, за образуванието на акне.

След като новото нормално ежедневие изисква да носим маски, разбира се, често ни е нужен и съвет за справянето с новия вид акне – Maske.

How to deal with Maskne?

Още в началото на седмица споделих на своите Инстаграм последователи, че и аз самата забелязах пъпки в части от лицето си. С чувствителната ми кожа не се изненадах изобщо. В последния един месец бях физически на работа в офиса, а там имаме определени правила, които изискват носенето на маска. Поинтересувах се още при първите признаци и за решение на моя нов проблем с кожата. Главно се налага да спазваме някои на пръв поглед елементарни стъпки, които ще ви споделя сега.

1. Помислете какъв тип маска носите

Вие можете да решите как искате да балансирате теглото на материала за маска с нивото на защита, което ще ви даде. Дерматолозите предлагат 100 процента памук като добър компромис, защото позволява на кожата да диша. Тъй като температурата се повишава и се потите повече, ще трябва да поддържате маската чиста. Ако използвате маска за многократна употреба задължително я изпирайте на висока температура в пералнята и също така я изгладете с ютия. Аз самата избирам памучните маски за многократна употреба, тъй като да и най-щадящи към природата. Също така през деня сменям маската с друга през няколко часа. Обикновено за това са ми нужни около 3-4 памучни маски за един ден.

2. Усъвършенствайте рутинната си грижа за кожата

Много от нас така или иначе използват твърде много продукти за красота. Затова помислете, че носенето на маска е добро извинение, за да възприемете най-основната рутина за грижа за кожата: нежно почистващо средство без сапун и леко овлажняващо средство без аромат. Друга причина за използването на по-малко продукти: Маската ще засили попиването на продукта в кожата. (Виждали сте този ефект ако някога, да речем, лекувате сухи, напукани крака, като прилагате вазелин и носите чорапи в леглото.) Но в случай на продукти с киселини или ретиноли, които могат да бъдат дразнещи за кожата, а дори и да усилят така или иначе вече раздразнените участъци от нашата кожа.

Аз лично намалих дневната си рутина до основните (за мен) четири продукта: пяна за измиване на лице, тонер, лек хидратиращ гел и слънцезащитен лосион. На същите стъпки се доверявам и вечер. Тогава променям само продукта за хидратация с по-плътен, за да може да възтанови бариерата.

3. Разделете се с грим (поне временно)

Навярно най-тежката част лично за мен. Работя в същата компания от вече три години и до този момент нямаше колега, който да ме е виждал без грим. Изпитвах притеснения от това, което може хората да си помислят за мен, ако ме видят без маска и без грим. Но бързо сама разбрах, че няма от какво да се притеснявам, а и гримът допълнително засилваше проблема.

Ако слагате малко грим за видео конференция, за да изглеждате по-свежи и събудени, ви съветвам да премахвате грима веднага след това. Дайте си почивка от тежките фон дьо тени и пудри, които дори да са некомедогенни продукти, комбинирани с маска могат да запушат порите ви и да доведат до по-сериозен проблем.

4. Изберете правилния перилен препарат

Ако въпреки че спазвате всички горепосочени стъпки, все пак забелязвате образуването на Maskne, обърнете внимание на перилния препарат, който използвате. Особено за хората с чувствителна кожа се препоръчва да използват продукт без аромати и с чист състав. Особено подходящи са тези за бебета и деца.

Докато Maskne не е приятно изживяване, неносенето на маската ви не е опция!

Разбира се, носенето на маска може да бъде сложно или просто досадно. Но когато става въпрос за спиране на разпространението на COVID-19, маската е първата ви линия на защита.Мислете за това по този начин. Ако получите акне от нея, разходката до гишето за красота, дерматолог или дрогерия може да ви върне по пътя към Glow Town. Но ако свършите с коронавирус, състоянието на кожата ви ще бъде най-малкото от притесненията ви. Така че, силно ви съветвам да спазвате всички указания дадени от здравните органи. Заедно можем да се преборим с разпространието.

Ако пък искате да видите още мнения по темата за Maskne, горещо ви препоръчвам да изгледате следните видеа: Hyram – How to Prevent & Get Rid of “Maskne” & Mixed Makeup – What is Maskne? A Dermatologist Explains How to Treat & Prevent Mask Acne. Надявам се днешната статия да е била интересна и полезна за вас. Другата седмица ще си говорим за любимци и разочарования от последния месец, а до тогава

ХОХО,
А

Disclaimer:

This blog post does not include any affiliate links and the author has not received any payments to promote products or fellow bloggers. However, due to the recent changes in German law, the post has to be marked as an unpaid advertisement (unbezahlte Werbung / Anzeige), for any products shared or links to social media accounts.