Ааа, self care Sunday! Единственият ден от седмицата, в който отказвам да позволя „трябва“ да бъде част от речника ми. Не ходя никъде. Понякога оставям съдовете за друг ден или отказвам да стана от леглото преди 11 часа. Неделята за self care е свещена за мен и само за мен. Малко „егоизъм“ е просто необходим, за да ви направи много по-приятно човешко същество да бъдете наоколо. Навярно всеки от нас знае, че за да се погрижим за хората около нас, първо трябва да се погрижим за себе си. Така че наистина, изобщо не е егоистично. Позволете си да правите точно това, което се чувства добре за вас. Това беше сравнително скорошно седмично занимание за мен. Когато го започнах за първи път, бях на тъмно място и се чувствах напълно емоционално натоварена.

Отделянето на „ден за покой“ направи невероятни неща за настроението ми, социалния живот и работата ми. Това е така, защото имам време да се заредя, да постигна нужния емоционален баланс, да се грижа за собствените си нужди и да се грижа за себе си. Научи ме да отговарям за собственото си щастие и да отговарям на собствените си нужди. Това от своя страна води до по-сигурен отношения със семейството и приятелския ми кръг. По този начин за пореден път доказвам на себе си, че само аз съм отговорна за своето щастие и well-being. Когато отговаряте на вашите нужди и се чувствате щастливи и изпълнени отвътре, можете да присъствате изцяло на другите.

1. Don’t over sleep

Имах лошия навик да си лягам късно и да прекарвам половината ден в леглото. Нещото, което промених в последните години, е да си позволя да си поспя, но не и да прекарам целия ден в леглото, защото тогава имам чувството, че нямам време за нищо, камо ли за себе си. Чувствам се по-продуктивна и спокойна, защото мога да съчетая полезните занимания с приятните и релаксиращи такива.

2. Start the day with journaling and off your phone
Journaling as Self Care
Copyright: Bustle

Споделяла съм ви и в предишни публикации, че в началото на годината добавих нещо ново в рутината си. С помощта на “The Six Minute Diary“ отделям времето да благодаря за всичко, което е част от моя живот и го прави такъв какъвто е. От съвсем скоро се опитвам да не хващам телефона веднага след като се събудя, за да започна деня със собствените си мисли. Това е много лесен начин за self care, без големи усилия, но ще ни трябва силна дисциплина, за да го постигнем.

3. Yoga / Meditation Session

Далеч не съм от хората, които успяват да отделят време за сутрешна медитация или йога през седмицата. Но пък през уикенда непременно отделям време. По този начин успокоявам ума си от мисли или притеснения, които не ми позволяват да се концентрирам. Споделяла съм ви и преди, че започнах с медитация и йога по време на извънредното положение, но това остана приятен навик и продължавам да изпълнявам. Ако търсите полезни видеа за начинаещи, погледнете профила на прекрасната Adriene от Yoga With Adriene.

4. Make yourself a breakfast / brunch
Self Care time / Breakfast
Copyrighting: Mademoiselle Aia

Не зная дали се като мен, но през работната седмица рядко отделям времето да закуся. Дори в дните, в които работя от вкъщи, директно след бърза грижа за кожата и кафе, пускам компютъра и започвам работа. За сметка на това в неделите си позволявам да се поглезя с вкусна закуска или дори брънч. Ако търсите интересни предложения за закуска у дома, погледнете тази рецепта за рикотени палачинки от Mademoiselle Aia. <3

5. Little pamper routine
Self Care / Pamper Routine
Copyrighting: HeathersWorld

Има ли нужда от повече обяснения? 😀 Неделите са време за self care с малко глезотии! Дали ще де отдадете на домашни спа процедури с маски или ще се сгушите на дивана с хубаво четиво, важното е да се наградите. През работната седмица не ни остава време да отпразнуваме малките победи, които постигаме всеки ден. Но награждавайки се с ден за Self Love и осъзнаване, намираме начина да ги отбележим.

Без значение какво правите, не забравяйте: важното е да отделите време за себе си, без вина, да поставите себе си на първо място. Self Care Sunday дори не е необходимо да е в неделя. Може да бъде всеки ден или през ден. Идеята е редовно да откриваме време, за да се погрижим за нас. Възстановяването и презареждането гарантира, че нашите нужди са удовлетворени, за да можем свободно и щедро да обградим любимите ни хора с любов и внимание. Self Love & Care са от полза за всички – включително и за нас. Надявам се този списък да помогне. Имате ли неделя, отделена за вас? Ако да, каква е вашата рутина и кой от тези съвети бихте добавили? Коментирайте по-долу и ме уведомете! А с вас ще се видим отново следващата неделя, а до тогава …

ХОХО,
А

Disclaimer:

This blog post does not include any affiliate links and the author has not received any payments to promote products or fellow bloggers. However, due to the recent changes in German law, the post has to be marked as an unpaid advertisement (unbezahlte Werbung / Anzeige), for any products shared or links to social media accounts.