Self Love само по себе си е безкрайно премеждие. Това е пътуване с начало, но без край. Човек винаги се учи и открива нови начини, по които да показва любовта към себе си като личност. Уви себеобичането не е функционира като ключ за лампа – включи / изключи. Това е един цялостен процес на израстване на личността, целящ да намерим единствено одобрение, от което имаме нужда – нашето собствено.

Защо започвам Self Love 101? Наясно съм, че не съм експерт в тази сфера. През последните години, личността ми претърпя не едно или две разочарования. След тях, често получавах като съвет от приятели гръмките “Learn to love yourself” или “Don’t be so hard on yourself”. Когато тези две фрази са заобикалят цялото ти същество и ги чуваш все по-често, това е знак, че нещо трябва да се промени. Не у теб, а в начина, по който виждаш себе си. А и често чувам как личното одобрение и обичта към себе си върви ръка в ръка с откриването на душевен покой и искрено щастие. Аз съм виждам себе си като Life Coach, но пък днес искам да ви споделя кои елементи имаха ефект при мен. Не ви обещавам бързи резултати, но първи крачки в пътуването към Self Love.

Self Love 101
Self Love Journey & Where to start?

Love yourself е съвет, който почти всеки от нас е чувал поне веднъж. За да бъда напълно откровена, имах проблем с този съвет – някак не го разбирах. В интернет има безкрайно много публикации, които предоставят информация. Но темата за самообичта е наистина комплексна и много индивидуална. Но както всяко друго начинание и това има своето начало. Отдели време за себе си, което да посветиш на откриването на едно качество, което не си приел у себе си. След това, се концентрирай върху собственото си одобрение. Ще дам пример от моя опит. Винаги съм имала проблеми с ниско самочувствие, но не разбирах защо. Подготвих цял лист с неща, които умея добре и са част от силните ми страни. И когато се почувствам, че не съм достатъчно добра или съм строга към себе си, посягам към този лист.

В днешната публикация ще споделя и още няколко стъпки, които ми помогнаха да направя първите си крачки към постигането на моята цел – Self Love & Acceptance.

Creating your personal policies & actually sticking to them

За първия съвет, който ви споделям днес, научих чрез книгата на Sarah Knight “The Life-changing Magic of not Giving a F**k”. Времето да кажем “Да” на нещата, които ни доставят удоволствие и “Не” на онези, които изпиват енергията ни, е сега. Това се постига чрез изготвянето на лист с наши, лични правила, които да следваме. Казвайки “Не” на онези неща, които не искаме да правим, е голяма част от Self Love Journey. Това може да са малки правила като “Оставям телефона си вечер след 21:00 часа на режим Don’t Disturb” или “Приготвям си вечеря у дома поне два пъти в седмицата”. Идеята е да не се хвърлим върху всички точки в листа, а да започнем с една или две. След това, сами ще забележите домино ефекта. 😉

Self Love 101 - Personal Policies
Meditation for Self Love

Бях чувала и преди, че медитациите влият положително върху начина, по който се чувстваме. Вече има редица проучвания, които защитават тази теза. Според някои от тях, хората, които отделят по 30 минути за медитация, през шест дни от седмицата, в продължение на 3 месеца на конкретна тема, имат положителен ефект върху мозъка и му помагат препрограмира мисленето си върху тези предмети. Конкретно за темата себеобич, мога да препоръчам видеата на д-р Кристин Нефф. Ще откриете не само кратки медитации за всеки ден, но и полезни упражнения. Може да започнете като предизвикателство за 3 или 4 седмици и просто да видите до къде ще доведе.

Self Love 101 - Meditation
What I like about myself?

Както ви споделих и по-рано, самата аз се боря със собственото си ниско самочувствие. Един от полезните съвети, който открих, че имат положителен ефект при мен, е изготвянето на лист с неща, които харесвам у себе си. За да си го припомням, а и да добавям нови неща, си отделям време веднъж в седмицата, за да го препиша. Посягам и към него и в моментите си на неувереност в себе си. По този начин, напомням сама на себе си за всичките качества, които се радвам, че притежавам, но и се мотивирам да изграждам нови. Навярно звучи доста налудничево, но по този начин фокусираме вниманието си върху положителните си страни.

What I like about myself
My daily wins

Всеки ден се занимаваме с много и различни дейности. Макар някои от тях да са част от дневната или седмичната ни рутина, други правим по-рядко. Тази техника включих като допълнение на моя шест минутен дневник, където така или иначе записвам три хубави неща, които са ми се случили през деня. По този начин си давам възможността да се припомня за всички онези малки и големи неща, които съм постигнала през деня, както и през даден период от време. Особено полезно упрежнение е за тези от вас, които са много самокритични и на моменти имам чувството, че губят времето си, заради недовършени задачи.

Self Love 101 - Daily Wins
Self Care Day

Един от най-важните елементи, за да постигнем напредък в собственото си Self Love пътуване, е грижата за себе си. Именно заради това силно препоръчвам на всеки един, да си определи един ден било то в седмицата или в месеца, за да обърне внимание върху себе си. Независимо как решите да прекарате деня, уверете се, че правите неща, които ви доставят удоволствие и ви зареждат с енергия. 🙂

Self Love 101 - Self Care Day

Това бяха моите практични съвети как да започнем нашето Self Love & Acceptance Journey. Ще ми е интересно да чуя какво е и вашето мнение по темата и какви са вашите съвети. Иска ми се да направя цяла поредица, посветена на обичта към себе си, защото смятам, че това е тематика, която не се засяга достатъчно. А живеем в свят, който прекарваме голяма част от времето си в социалните мрежи, където виждаме онези перфектно изпипани снимки. Те лесно могат да ни накарат да забравим всичките си личностни позитиви. Именно поради тази причина, започвам Self Love 101. Това беше за днешната статия, ще се видим отново другата неделя. А до тогава,

ХОХО,
А