В края на месец май започнах една нова рубрика в блога, наречена “Self Love 101“. Проследявах различни аспекти на любовта към себе си и споделих с вас някои от тях. През последните седмици, както много други хора, се завърнах към работата от вкъщи. Макар и комфортна, тя носи със себе си известно напрежение, което рефлексира върху емоционалното състояние. За да изляза от дупката, в която сама се поставих, установих, че трябва да променя част от своите навици. Но ако мисленето също не премине през изменения, е сложно да придобия нови навици. Именно заради това днес ще си говорим за Mindset Changes, които помагат при изграждането на нови навици.

Често сама достигах до извода, че собственото ми мислене е единствената пречка пред това да достигна определена цел. Mindset Change е процес, който не се осъществява от днес за утре. Аз самата започнах да ги прилагам съвсем скоро. Но с малко усилия, върши чудеса! Сега, без да губим повече време, нека се впуснем в днешната публикация. 🙂

Changes aren’t easy – They might not work out from the first try
Mindset Shift 1 / Changes can be hard

Често в плановете ни за бъдещето присъства една наша версия, която е перфектна. Винаги сме онази мотивирана личност, пълна с енергия рано сутрин, както и вечер след работа. Е, да, но реалността навярно е малко по-различна! Виждайки тази разлика и неуспявайки да се превърнем от днес за утре в нея. Обвиняваме себе си, когато не постигнем тази идеализирана версия.

За да променим своя mindset, е важно да си поставяме реалистични очаквания, но не към онази идеална версия, а към човека, който сме днес. Те трябва да пасват на графика ни, както и на нивата на енергия, които имаме в момента. Уви, иначе ще усещаме една допълнителна тежест, която вместо да ни кара да се чувстваме добре, създава единствено разочарование. Поставянето на цели в мотивиран момент могат да бъдат контрапродуктивни. Новите навици и като цялото промените изискват време, а понякога дори няколко опита, за да се задържат. Това само по себе си е нормално. Разбирайки този факт, ще можем да изградим здравословна среда, която да ни помогне да приемем, че промените са процес.

Difficulty doesn’t correlate with doability

Говорейки за промени в Mindset-a, много хора смятат, че непременно трябва да се превърнем в една позитивна личност. Реалността обаче показва, че в някои случаи позитивното мислене може да повлияе на приемането на трудностите като част от израстването. Най-добрият начин, който съм открила за себе си (, който започнах да прилагам и в други ситуации) е да осъзнаем и приемем, че промените са част от процес. А той може да има своите високи, но и ниски моменти.

Leave the perfectionism behind
Mindset Shift / Being Perfect has to be left behind

Като човек, който е израстнал с идеята, че да бъдеш перфектен е напълно задължително, мога да споделя, че това е една от Mindset промените, върху които имам много да работя. Хората, които има високи стандарти и очаквания от себе си, често смятат, че не заслужават възнаграждение. Често това да не завършим нещо, може да ни обърка и дори откаже съвсем бързо от начинанието, без дори да сме опитали повторно. Неизбежно е да имаме дни, в които да пропуснем нов навик или ритуал, но не е важно колко са били на брой, а колко бързо можем да се върнем към повторно изпълнение. Поставим ли фокуса там, ще помогнем на себе си са възприемем, че ние сме само хора и грешки се случват. Нека заедно намерим начина да сме мили към себе си.

Generic Approaches don’t necessary work for everyone
Mindset Shifts - Generic approaches don't always work

Често, когато се опитаме да изградим нови навици, прибягваме до съветите на близки, приятели, а дори и непознати в интернет. За да променим своя Mindset, е нужно да приемем, че всички сме различни. Само защото някой генерален метод работи за наш близък, това не означава, че ще работи за нас. И в това няма нищо грешно, и нищо лошо. Конкретно при изграждането на нови навици, няма верен и грешен подход. Всичко е строго индивидуално и това не бива да ни обезкуражава. 😉

Tough love doesn’t always help

Да открием мотивацията и куража не винаги работи с помощта на метода Tough Love. Намирайки правилният език към нас самите, си позволяваме да се отнасяме с разбиране към нашите личности. Далеч по-продуктивно е да смекчим тона. Да бъдем гадни не винаги помага, но пък са бъдем конструктивни в мислите и отношението си – със сигурност. 🙂

Това бяха само няколко от съветите, които включих в пътешествието, наречено израстване. То започва с промяната на нашия mindset, както и събственото ни отнашение към сами ни. Надявам се тази статия ви е била полезна. Ще се радвам да ми споделите вашите съвети за Mindset Shifts, които променят живота ни. С вас ще се видим другата неделя, а до тогава …

ХОХО,
А

Disclaimer:

This blog post does not include any affiliate links and the author has not received any payments to promote products or fellow bloggers. However, due to the recent changes in German law, the post has to be marked as an unpaid advertisement (unbezahlte Werbung / Anzeige), for any products shared or links to social media accounts.